TypischPuur_Visitekaartje_85x55_DRUK-3

Talentontwikkeling en studiekeuze

We zijn er met zijn allen van overtuigd dat kinderen een heleboel talenten hebben. Maar we stellen vast dat we daar nog niet zoveel mee doen.

Het is niet eenvoudig om ze in kaart te brengen, de talenten veranderen nog en we hebben veel te weinig methoden en werkvormen om de ontwikkeling van talenten en passies goed te begeleiden. Want begin er maar eens aan in een klas waar al die talenten en passies verschillend zijn…

Vroeg beginnen met kinderen te helpen hun talenten en passies te ontdekken en hiermee te experimenteren helpt hen een bewuster zelfbeeld en zelfvertrouwen te ontwikkelen! Naast kennis zijn andere vaardigheden minstens zo belangrijk, creativiteit, innovatief denken, empathie, samenwerken etc.

Als we aan studenten vragen waar hun talenten en passies liggen, blijven ze het antwoord doorgaans schuldig. Met het maken van een verkeerde studiekeuze, teleurstelling, financiële consequenties en verminderd zelfvertrouwen als gevolg.

Belangrijk is daarom een studiekeuze te maken waarin je de grootste kans hebt om jouw talenten met energie in te kunnen gaan zetten!

 

Talentontwikkeling in het onderwijs

Kinderen spelen graag, steeds hetzelfde of steeds op zoek naar andere dingen. Spelen doen ze graag en veel en hebben ze veel energie voor. Voor talent en passie is dat hetzelfde. Ieder kind heeft unieke aangeboren talenten en wil graag gaan ontdekken waar hij/zij goed in is of wat hij/zij leuk vindt.

TypischPuur werkt met de TaPas for Kids® methode. Hiermee bieden we kinderen een vergrootglas voor hun talenten. We brengen talenten in kaart en bieden kinderen de mogelijkheid zich te oriënteren op hun talenten en deze te gaan ontwikkelen. In een talentenrapport koppelen we de uitkomsten terug aan ouders/kind en/of leerkracht

Doelgroep zijn kinderen in groep 7, 8 (10-13 jaar) van de basisschool. TaPas for Kids® geeft kinderen op een speelse wijze de kans om hun talenten te gaan verkennen en ontdekken. Met behulp van archetypes-kaartjes krijgt het kind op ‘eigen-wijze’ zicht op zijn (te ontwikkelen)TaPas (TAlent en PASsie). TaPas for Kids® biedt leerlingen de mogelijkheid om met hun talenten te gaan oefenen en leerkrachten de mogelijkheid om met hun leerlingen in de klas te werken aan talentontwikkeling. Het geeft kinderen in hun ontwikkeling de kans om een beter zicht te krijgen op zichzelf!

 

Studiekeuze en Studieloopbaanbegeleiding

TypischPuur werkt bij het begeleiden in het kiezen van een studierichting, die past bij de talenten en passies van de student, met de TaPas for Students® methode.

TaPas for Students® is een oplossing voor enerzijds de individuele leerling/student, anderzijds voor leerkrachten/docenten. Het is een meetinstrument om talenten en passies van leerlingen en studenten in beeld te brengen. Het geeft een overzicht van hun specifieke talenten, gekoppeld aan het besef of die talenten hen energie geven of kosten. Dit wordt gelinkt aan een aantal vaardigheden waarmee die talenten beter en sneller kunnen worden ingezet.

Doelgroepen zijn leerlingen in de laatste twee jaar voortgezet onderwijs en studenten in het middelbaar- en hoger onderwijs . Onafhankelijk van het onderwijsniveau brengen we in beeld welke studierichtingen passen bij de talenten en passies van de leerling/student. En welke talenten zouden ze verder nog kunnen/willen gaan ontwikkelen. Ze krijgen ook een beeld van hun talentvolle studiestrategieën. Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Wat geeft me energie? Wat doet mij efficiënter werken? Hoe ga ik in mijn studie het best te werk? En welke (onbewuste) controlemechanismes gebruik ik, die mede verantwoordelijk zijn voor mijn intrinsieke motivatie? En wat is het verband tussen de voorgaande vragen en mogelijke studierichtingen?

Binnen deze studierichtingen zijn weer vele studies die je kunt gaan volgen. TypischPuur helpt om een selectie te maken hierin waardoor zij zich zelf verder kunnen gaan oriënteren.

Wil je meer weten over persoonlijke ontwikkeling kijk hier.

TypischPuur biedt diverse andere trajecten, trainingen en workshops gericht op gedrag en talentontwikkeling; zowel voor de individuele leerling als school-breed:

TaPas for Students light ; een online assessment waarin jouw talenten en talentversnellers worden gemeten (zónder jouw onbewuste controlemechanismes)

2 minutes scan for Teens;  geschikt voor leerlingen van 12-16 jaar Door het online invullen van een scan, wat echt maar 2 minuten duurt, krijg je inzicht in jouw gedrag. We doen géén uitspraak over jouw persoonlijkheid. Gekeken wordt naar: Hoe geef jij energie in het samenwerken met anderen? Hoe krijg jij energie in het samenwerken met anderen? (wat heb je daarvoor nodig?) Wat houd jou in energie zodat je goed kan werken? Wat kost jou energie zodat goed werken minder lukt?

“Aan de hand van Tapas for Students heb ik beter inzicht gekregen in waar mijn talenten
en passies liggen. Nu kan ik doelgerichter gaan zoeken naar een opleiding
en een school die bij mij past en maak ik een betere kans op slagen”.
‘nogmaals bedankt voor alles’.

Timothy Hylkema

“Wij zijn bij typisch puur geweest voor een studiekeuze traject. Wat een positieve ervaring! professioneel, flexibel en persoonlijk. Na 2 sessies gaf deze methode ons duidelijkheid op een hele speelse manier, dit past heel goed bij leerlingen van het voortgezet onderwijs. 5 opleidingen waar wij ons verder in gaan verdiepen. Dank je wel.”

Pleun Kleine en Yvonne Nuijten (moeder van Pleun)

“Het was een andere en betere manier van aanpak vergeleken met bijvoorbeeld methoden die je op school krijgt. Ik ben ook meer te weten gekomen over mezelf. Het was dus een goed hulpmiddel voor het zoeken naar een studie.”

“We hebben door TaPas een duidelijker inzicht gekregen in welke richting we moesten zoeken voor een studie voor Robert. Met de door TaPas gegeven handvatten zijn we aan de slag gegaan en hebben uiteindelijk in Toegepaste Psychologie een passende studie gevonden waar hij zijn talenten met energie kan gaan inzetten.”

Robert en Lisette (moeder van Robert)

Contact

15 + 14 =